Az Ön bevásárlókosara üres.

Demeter minősítés

Mi a Nemzetközi Demeter, a Demeter-International?

A Demeter International a világ 43 országának 4215 farmgazdaságát tömörítő, hivatalosan bejegyzett világszervezet, mely ily módon több, mint 128 ezer hektár  - 2008 júliusi adatok - biodinamikus módon megművelt és Demeter  minősítésű termőterületet jelent A Demeter a legrégebbi védjegy, mely e speciális ökológiai gazdálkodásból származó termékek megjelölésére szolgál, 1928-ban alapították. A Demeter márka tehát biodinamikus gazdálkodásból származó termékeket jelent, mely gazdálkodási mód alapítása 1924-ben történt, és Dr. Rudolf Steiner nevéhez fűződik. A biodinamikus termékek élelmiszerminősége és biztonsága messze túlmutat az ökológiai mezőgazdaság egyéb módszerein, szemléletében és gyakorlati szigorúságában az egyik legkövetkezetesebb és legelőrehaladottabb ökológiai gazdálkodási mód.

Bár a nemzetközi Demeter mozgalom már közel 80 éves, és minden földrészen és szinte minden országban képviseltette magát, a nemzetközi szervezet csak 1997- ben jött létre, pontosan azzal a céllal, hogy a laza szerveződésű különböző nemzeti szintű biodinamikus szervezetek között egy szorosabb együttműködést valósítson meg mind jogi, gazdasági, mind a szellemi - spirituális szinten. Jelenleg a Nemzetközi Demeternek 18 tagszervezete van. A tagszervezetként való felvétel feltétele, hogy a szervezetnek működő Demeter ellenőrzési-minősítési rendszerrel kell rendelkeznie. Azok az egyesülések, szervezetek, melyek egyébként egyetértenek a Demeter céljaival, de minősítő ellenőrző rendszerrel nem rendelkeznek, vendég tagságukat kérhetik a Nemzetközi Demeterbe.

A Nemzetközi Demeter főbb céljai

1. A Demeter termékek világkereskedelmében egységesen elfogadott Nemzetközi Demeter Irányelvek (mint szabványok) kialakítása, fejlesztése és elterjesztése mint minimum feltétel a termékek előállítása, feldolgozása tekintetében..
2. A Demeter Védjegy nemzetközi regisztálása és védelme
3. Minősítő szervezettel nem rendelkező országokban a Demeter farmok és feldolgozó üzemek ellenőrzése és a Demeter Minősítő Tanúsítványok kiállítása
4. A Demeter ellenőrző - minősítő rendszerek harmonizálása nemzetközi szinten
5. Biodinamikus szemlélet és gazdálkodási mód képviselete és szélesebb körű megértésének elősegítése fontos nemzetközi fórumokon
6. Nemzeti szintű Demeter szervezetek létrejöttének segítése világszerte. A Biodinamikus Közhasznú Egyesület mint a magyarországi biodinamikus mozgalom képviselője 2007 májusától kezdve a Demeter International vendég státuszú tagja. A Biodinamikus Mezőgazdaság egyébként több ponton pozitívan eltér az EU 2092/91sz. rendeletétől. Például a farm átállítása konvencionálisról biodinamikus gazdálkodásra csak a farm teljes átállításával történhet, nem elegendő, ha csak annak egy része áll át. A vásárolt (és nem saját előállítású) bio-takarmányok aránya nem haladhatja meg a 20 %-ot. A biodinamikus gazdaság egy jövőorientált és a jövőért felelősséget vállaló gondolkodási és gazdálkodási módot valósít meg mind a természeti folyamatok mind az üzemszervezés és gazdálkodás szempontjából. Ez azt jelenti, hogy a farmnak fokozatosan ún. "farm organizmussá" kell válnia. Ez a folyamat feltételezi a megfelelő szintű folyamatos trágyázást, a fajták egymást kiegészítő sokszínűségének fenntartását és növelését. A gazdának kötelessége a gazdaság élettel telítettségének fokozása. A borjak szarvtalanítása tilos a biodinamikus gazdálkodásban. A Biodinamikus preparátumok használata valamint a természeti és kozmikus ritmusok figyelembevétele jelentős hangsúlyt kapnak. (A biodinamikus preparátumok növényi és ásványi szubsztanciák, melyeket speciálisan állati burkokban meghatározott ideig és körülmények között érlelnek, s melyek nagyon kicsi homeopatikus mennyiségben felhasználva megfelelő hatást fejtenek ki a talajra, a trágya minőségére, a növényi növekedésre és termékenységre.)

Ki ítéli oda? A „Demeter” Ökológiai Művelési Szövetség Darmstadtban.
Mit jelent? A Demeter standard- nél azok az összetevők, amelyek géntechnikával kerülnek előállításra, nem elfogadhatóak. Csak néhány természetes kimeneti anyagból nyert adalékanyag, mint például az emulgeáló anyagok használhatóak. Három jelölési kategória van. Első eset: ha az összetevők legalább 90%-a mezőgazdasági eredetű, Demeter-művelésből származik és a névadó összetevő, - mint például a rózsaolaj a rózsakrémben - Demeter-minőségű, akkor szabad a Demeter-logónak jelentőségteljesen a csomagolás elején pompáznia. Második eset: Ha az összetevők kevesebb, mint 90%-a Demeter-minőségben áll rendelkezésre, az összetevők 33 %-áig lehetnek „Demeterre való átállás alatt” vagy bio-tanúsítottak, vagy tartozhatnak a kevés, nem mezőgazdasági eredetű engedélyezett anyag közé. Ezt azonban egy megfelelő lábjegyzettel kell megadni az összetevőlistán, a Demeter-logó ebben az esetben is a csomagolás elejére kerülhet. Harmadik lehetőség: az egyes összetevők az összetételi listában a „Demeter/Biodynamisch” jelzéssel lehetnek ellátva, a Demeter-logó nem használható. Ebben az esetben a terméknek meg kell felelnie egy bio-standard- nek, amit a Demeter elismer, például a BDIH standard, Ecocert, NaTrue vagy Cosmos.
Értékelés: A kritériumok nagyon szigorúak. A Demeter-pecséttel ellátott kozmetikumok esetében valódi natúrkozmetikumokról van szó.

További információk német, angol nyelven.

Forrás: http://www.biodin.hu/index.php?stilus=lap&hiv=3

További információk a minőségről: http://www.demeter-kozmetikumok.hu/minoseg